Zámků či jiných historicky cenných objektů je u nás tolik, že není možné a často ani smysluplné proměnit každý z nich v hotel nebo restauraci. U řady objektů narážíme na technický stav, který již nedovoluje efektivní záchranu, jinde na ekonomickou neudržitelnost provozu. Mnohé stavby mají také dispoziční omezení, jež komplikují provozní logiku a efektivitu. Dalším limitem bývá různý rozsah památkové ochrany – ta může v některých případech novému využití klást překážky, jindy naopak inspirovat k hledání zajímavých architektonických intervencí. Přestavby na hotely proto představují pouze jednu z možností, jak dát historickým budovám nový život, nikoliv univerzální řešení pro všechny historické rezidence.

Jaký má názor majitelka zámku Načeradec Stanislava Bártová, garantka národních kulturních památek v Národním památkovém ústavu Jana Fiala Tichá nebo starostka městysu Chlum u Třeboně Jitka Bednářová? Odpovědi všech dotazovaných účastníků ankety jsou k přečtení v PODZIMNÍM ČÍSLE ČASOPISU 2025.