Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
ČESKO | Jaká budoucnost čeká vesnické hostince? V anketě aktuálního zimního časopisu PROPAMÁTKY jsme se zeptali čtveřice osobností. Tentokrát na otázku odpovídal Petr Stančík, autor knihy Praha ožralá.
Venkov stále žije a hospoda je jeho chrámem i tvrzí. Je to samozřejmě tradice, kupříkladu hospoda v podhůří Orlických hor, kam jezdím na chalupu, stále dodržuje staleté pravidlo tří stolů: u jednoho sedí muži, u druhého ženy, třetí patří dětem; hranice smí překročit jedině výčepní. Ale tradice sama o sobě nestačí. Aby hospoda žila, musí být funkční. Nikoliv rozléváním alkoholu, pivo si umí každý otevřít doma. Ale jako topos výsostně univerzální a synkretický: v hospodě se setkávají nejenom sousedé, ale i profánní se sakrálním, tady se řeší místní politika i kultura, dohazují se řemeslníci i nevěsty. Venkovská hospoda je prostě živý internet a sociální síť vymykající se cenzuře a funkční i při výpadku proudu. Tak tomu bylo odjakživa, snad ještě před vynálezem peněz, ač muselo být nesnadné odhadnout předem, kolik si přinést dejme tomu slepic na zaplacení budoucí útraty. A venkovské hospody jistě přežijí i všechny zákruty a kličky naší postmoderní éry, to nám i jim přeji a v to pevně doufám.
Jaký má názor architekt a restauratér Marek Tichý, starosta obce Petříkov Luděk Bína nebo sládkyně a majitelka Pivovaru Kašperské Hory Alexandra Michalová? Odpovědi všech dotazovaných účastníků ankety jsou k přečtení v ZIMNÍM ČÍSLE ČASOPISU 2024/2025.