Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
ČESKO | Jaká budoucnost čeká vesnické hostince? V anketě aktuálního zimního časopisu PROPAMÁTKY jsme se zeptali čtveřice osobností. První z nich je Marek Tichý – architekt a restauratér. Tady je jeho odpověď.
Vesnická hospoda nezemřela, ale pod tlakem demografie, společenských proudů (hlavně veskrze škodlivých sociálních sítí) a pod tlakem státu se přeměnila. Bohužel k horšímu. Už to není TA obecní hospoda, kde se všichni setkali na čepovaném pivu (různé kvality) a kde mohli probrat se skutečnými lidmi, a to z různých společenských vrstev, důležitá témata. Nebo sjednat všelijakou výpomoc. Vyřešit či alespoň konzultovat osobní problémy bez použití všemožných koučů a guru. Udržet se v sociálním kontaktu s minimálním rizikem fake či dezinformací. Taková hospoda, kde kromě čepovaného piva bylo něco obyčejného k snědku po celý den a většinu dní v týdnu.
A jak se přeměnila? Inu, jak musela, když se v hospodách nejdříve zakáže direktivně kouřit, pak se zavede EET, pak se zruší EET, pak se zakáže lidem vstup, pak zase zvedne DPH.... Lidé si pomohou a přemístí se do garáží, na zahrádky, nakoupí výčepy, chladničky a grily. Protože proč byste si měli nechat pořád od státu beztrestně do něčeho kecat?
Budoucnost má pro část venkovských hostinců (tu v těch hezkých místech a se štěstím na práce se neštítící majitele) podobu turistiky a pro ty, které jsou na rušnějších místech, podobu jídelen. I když, proč raději nepodpořit mezinárodní investory a nezavolat si třeba Foodoru?
Jaký má názor autor knihy Praha ožralá Petr Stančík, starosta obce Petříkov Luděk Bína nebo sládkyně a majitelka Pivovaru Kašperské Hory Alexandra Michalová? Odpovědi všech dotazovaných účastníků ankety jsou k přečtení v ZIMNÍM ČÍSLE ČASOPISU 2024/2025.