Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
KONOPIŠTĚ | V rámci projektu Rok osvícenské šlechty ozdobila od začátku letošní sezony jídelnu konopišťského zámku pozdně barokní sladká tabule ve stylu à la française – po francouzském způsobu. Návštěvníci tak nahlédnou do života hraběcího dvora Vrtbů.
Instalace představuje poslední sladký chod barokního banketu z období 18. století. V centru téměř pět metrů dlouhé tabule ve tvaru elipsy trůní zlatá nástolní ozdoba z konce 18. století zapůjčená na Konopiště z metternichovského fondu na zámku Kynžvart.
Na stole je rozprostřeno téměř 40 talířů a podnosů ze vzácné týnecké kameniny plných cukrovinek vyrobených podle dobových receptur a vyobrazení. Jde především o marcipánové cukroví, dražé, želé, ovocné aranže korunované ananasem a cedráty, obřími sicilskými citrusy, které nesměly chybět na žádné šlechtické barokní tabuli.
Tato malá, ale impozantní výstava pomáhá návštěvníkům představit si, jak šlechta v období osvícenství stolovala. Autory výstavy jsou Libuše Ruizová a Eva Boušková z generálního ředitelství Národního památkového ústavu a Milan Svoboda z Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.