Hrady a zámky měly v minulosti pivovary ve svých areálech běžně. Na řadě míst pomohly tyto funkční provozy zachránit samotnou existenci hradu, protože některá tato panská sídla už jinak pro šlechtu ztratila sídelní význam. Příkladem je hrad Křivoklát ve středních Čechách. Na Bítově se vařilo pivo ještě koncem 19. století. Dochovala se část sladovny, spilka nebo místnost, kde se pivo vařilo. K reliktům pivovarské výroby patří ojedinělý kamenný náduvník, ve kterém se namáčel ječmen před začátkem výroby sladu. Náduvník je z roku 1745, a patří tak k nejstarším na Moravě. „V expozici budeme chtít zmapovat historii zdejšího pivovarnictví a připomenout i jiné pivovary v okolí,“ uvedl kastelán Jan Binder. Pivo se vařilo například ve Vranově nad Dyjí nebo i v blízkých Uherčicích. 

Hradní pivovar podle něj příští rok doplní informační tabule. Na místě se však nedochovaly žádné nástroje připomínající vlastní výrobu s výjimkou sudů, které ale mohly být i na víno. „Po posledním soukromém majiteli Bítova baronu Haasovi tu máme pivní láhve ze znojemského pivovaru, které budou zřejmě také součástí expozice,“ upřesnil Jan Binder.

Více informací naleznete na stránkách hradu BÍTOV.