Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
Publikováno
27. 06. 2011Rubrika
Zprávy z regionůTémata
PARDUBICE | Ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku mlýn, který je součástí Střední průmyslové školy potravinářské v Pardubicích. Návrh na zařazení historické budovy podal sám ředitel školy Petr Šedivý. V objektu provoněném moukou se žáci stále učí mlít.
Školní mlýn je u nás jedinečný, podobné najdeme už jen dva, z toho jen ten pardubický je stále plně funkční. Z velké části je dřevěný, jen samotné „srdce“ mlýna je kovové – tam jsou uschované válce, které z obilí melou mouku. U nich se studenti učí, jak umlít hrubou nebo hladkou mouku, záleží totiž na tom, jak moc se válce k sobě přiblíží. Z namleté mouky pak pečou pečivo, které prodávají v obchůdku ve vestibulu školy. Mlýn je tak jako názorná učební pomůcka naprosto neocenitelný.
Mlýn je i jedním z důvodů, proč potravinářská škola zůstala v centru města a v rámci slučování a splývání škol se nikam nestěhuje. Nejde ho totiž jen tak rozebrat a zase složit na jiném místě. Mlynářství vyučuje Střední průmyslová škola potravinářská v Pardubicích jako jediná v republice. Uplatnění studentů, kteří obor vystudují, je tak téměř stoprocentní.
V letních měsících probíhá údržba a mlýn se čistí. Otevřou se kapsle s kyanidem, aby se zlikvidovali škůdci, kteří se kvůli mouce v mlýně usazují. Místnost se musí utěsnit a celá akce musí proběhnout velmi rychle, aby se nikdo nepřiotrávil.