Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
BENEŠOV | Benešovský pivovar Ferdinand s vlastní sladovnou je v provozu v původních budovách a uspořádání již více než 110 let a nejen jeho historie, ale i současnost je velmi zajímavá.
Pivovar nechal postavit v roce 1897 František Ferdinand d´Este na místě staršího pivovaru provozovaného neúspěšně benešovskými akcionáři. Ti v roce 1872 založili akciovou společnost za účelem provozování sladovny a tržnice na plodiny. Roku 1873 byla část sladovny přeměněna na pivovar, který se však během pár let dostal do finančních potíží. František Ferdinand d´Este roku 1887 zakoupil společně s konopišťským panstvím i provoz pivovaru ve městě. V rámci přestavby Konopiště na reprezentační sídlo plánoval zastavit výrobu v tamním pivovaru a následně ho nechat zbořit. Jeho provoz měl být přenesen právě do města, kde následně vznikl roku 1897 nový moderní provoz pivovaru a sladovny.
Projekt vypracovala kancelář Ing. Josefa Rosenberga ve stylu středoevropské průmyslové secese, zařízení dodaly firmy Ringhoffer, Novák & Jahn, J. V. Machovský a Siemens & Halske. Ve své době šlo o velmi moderní provoz s kapacitou ročního výstavu 60 000 hektolitrů, který až do první světové války neustále stoupal. Po jejím konci došlo v pivovaře, v té době již zestátněném, k rekonstrukci spilky, ležáckých sklepů a chlazení. Přestavěna byla i varna a kotelna, u které byl vybudován nový komín. Výstav pivovaru stoupal i nadále a před druhou světovou válkou dosahoval již 100 000 hektolitrů vystaveného piva.
Přestože se po poválečném zestátnění, kdy se pivovar stal součástí národního podniku Středočeské pivovary, do provozu široce investovalo, pivovar v Benešově patřil k největším v rámci národního podniku a proběhla řada investic, jako například do spilky, sklepů a nové lahvovny, celkový vzhled budov a většina zařízení zůstávala původní. Nic nezměnila ani privatizace po roce 1989 a následující vývoj spojený s opakovanou změnou majitelů a také s kompletní modernizací provozu. Naopak, celý pivovar byl kompletně rekonstruován a je dnes jednou ze stavebních chloub města.
Benešovský pivovar dnes patří k provozům, které si zakládají na tradičním postupu výroby piva s využitím humnového sladu z vlastní sladovny, vyráběného taktéž tradičním způsobem. Stavební uspořádání provozu, vnější vzhled budov i jejich tvarosloví je zachováno v podobě z přelomu 19. a 20. století a například zařízení varny se v podstatě nezměnilo od dvacátých 20. století. Benešovský pivovar se tak řadí mezi naše nejzajímavější industriální stavby s nepřerušeným provozem, k jakému byly původně vystavěny.
Institut pro památky a kulturu, o.p.s., v rámci každoročně pořádaných mezioborových konferencí o obnově a využívání památek připravuje na podzim roku 2013 konferenci, která se zaměří na budovy historických pivovarů. Setkání bude určené všem zájemcům z řad architektů, zástupců měst a obcí, pracovníků památkové péče, studentů i veřejnosti. Více naleznete na stránkách KONFERENCE PROPAMÁTKY.
Další informace naleznete na stránkách PIVOVARU FERDINAND. Článek vychází současně i na blogu PIVNÍ PARTYZÁN.
V sobotu 14. září se v Benešově koná již 22. ročník pivovarských slavností.