Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
DOBROVICE (MLADOBOLESLAVSKO) | V Dobrovici se před několika lety podařilo obnovit zpustlý hospodářský dvůr ze 16. století a vybudovat v něm nové muzejní expozice. O tom, co vše v nich nalezneme, jsme hovořili s Hanou Hlaváčovou, ředitelkou Dobrovických muzeí.
Můžete nastínit vznik a historii Dobrovických muzeí?
Obecně prospěšná společnost Dobrovická muzea, dříve Muzeum a společenské centrum Dobrovice, o.p.s., byla založena v roce 2008 městem Dobrovice a společností Tereos TTD, a.s., českým výrobcem cukru a lihu. Cílem Dobrovických muzeí bylo zachránit areál bývalého hospodářského dvora ze 16. století, který je kulturní nemovitou památkou, a dále vybudovat Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice. Stavebněhistorický průzkum potvrdil mimořádně vysoký kulturněhistorický, architektonický a památkový význam tohoto dosud zcela opomíjeného objektu. Ten prošel rozsáhlou rekonstrukcí, na kterou byla získána dotace ve výši 163 milionů korun z Regionálního operačního programu Střední Čechy. A v květnu 2010 byla muzea slavnostně otevřena.
Dobrovická muzea byla založena jako obecně prospěšná společnost. Z jakých finančních zdrojů je vaše nezisková organizace dotována?
Obecně prospěšná společnost Dobrovická muzea je nestátní neziskovou organizací, která je částečně financována z vlastních příjmů, dále z dotací a finančních darů.
S jakými partnery spolupracujete a jak tuto spolupráci hodnotíte?
Na základě podepsaných partnerských smluv spolupracujeme s několika subjekty nejrůznějších oborů, například to jsou Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Muzeum Mladoboleslavska, Česká zemědělská univerzita, Vysoká škola chemicko-technologická, Výzkumný ústav cukrovarnický Praha, Řepařský institut Semčice, Svaz pěstitelů cukrovky Čech, Svaz lihovarů České republiky, Listy cukrovarnické a řepařské, Zlatý pruh Polabí, Nadace partnerství a několik dalších. S některými z nich je spolupráce intenzivnější a s některými méně, ale v podstatě vždy na skvělé úrovni.
Jaké expozice u vás najdeme? Čím se vaše muzea odlišují od podobných expozic jinde?
Expozice Dobrovických muzeí se zaměřují na obory cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a regionální historii na Dobrovicku. Již samotný objekt muzeí, rekonstruovaný areál renesančního hospodářského dvora, je významnou historickou památkou. Svou velikostí umožnil vznik muzejních expozic zaměřených na obory pěstování cukrovky, výroby cukru a lihu a také historii regionu, který je centrem cukrovarnického oboru v České republice, v rozsahu nemajícím ve světě obdoby. Unikátní je i skloubení objektu muzea s funkčním výrobním cukrovarem, nejstarším v Evropě, postaveným již v roce 1831.
Kolik návštěvníků projde vašimi expozicemi ročně? Připravujete pro ně nějaké zajímavé a speciální programy?
Každoročně Dobrovická muzea přivítají okolo 17 500 návštěvníků. Kromě několika prohlídkových okruhů muzea, kde se návštěvníci seznámí s historií oborů cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství, nabízíme díky bezprostřední blízkosti cukrovaru a lihovaru i prohlídku továrny, kde návštěvníci poznají i současný stav a vývoj těchto oborů. Dále připravujeme krátkodobé výstavy a edukační programy pro mateřské i základní školy. V průběhu roku pořádáme nespočet kulturně-společenských a sportovních akcí. V roce 2015 byly prohlídky do továrny pozastaveny, což se odrazilo i na celkové návštěvnosti, která klesla na 13 tisíc návštěvníků.
Více informací naleznete na stránkách DOBROVICKÁ MUZEA.