Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
FRÝDLANT | Chátrajících pivovar ve Frýdlantu s bohatou historií zakoupil roku 2010 místní podnikatel a nadšenec Marek Vávra s cílem zrekonstruovat ho a hlavně do něj přinést nový život – i v podobě obnovení vaření piva. Entuziasmus majitele a jeho přístup k obnově je vzorný.
Pivo se ve Frýdlantu zřejmě vařilo původně přímo v areálu místního hradu, zmiňuje se o něm v letech 1381 a 1409 urbář zdejšího panství. Samostatný provoz v údolí pod zámkem u řeky Smědé byl založen někdy v polovině 16. století za Redernů nebo již za jejich předchůdců Biberštejnů. Tehdejší dřevěný pivovar byl velice brzy modernizován a zejména v kameni přestavěn Albrechtem z Valdštejna v roce 1629. Rozšířen byl také provoz, který se ale i nadále odehrával v archaické podobě, což nezměnila ani přestavba v roce 1817. Uskutečnila se ale řada dílčích modernizací, včetně nahrazení původního ležatého valachu na sušení sladu na nízký stojatý hvozd – předchůdce moderních dvoulískových stojatých hvozdů.
Konec 19. století přinesl i konec archaického provozu nahrazeného ve dvou přestavbách moderním provozem s parním pohonem. Na původním půdoryse byla vystavěna nová silueta budov s vysokým komínem kotelny, stojatým hvozdem a chladícími štoky. Pivovar byl naposledy modernizován roku 1929 rozšířením studeného hospodářství a vybudováním strojního chlazení. Změny po roce 1945, kdy byl areál vyvlastněn rodu Clam-Gallasů, byly pro provoz tragické. Ten byl již roku 1949 jako nerentabilní zastaven a pivovar získal nové degradující využití – jako sklad sýrů a později ovoce a zeleniny.
Chátrající a později i opuštěné objekty se rozhodl v roce 2010 zakoupit liberecký podnikatel Marek Vávra, kterého zaujala jak dlouhá historie pivovaru, tak působivý pohled na panoráma frýdlantského zámku s pivovarem v údolí. Dal si za cíl nelehký úkol – zrekonstruovat a zabezpečit základní část původního areálu, vybudovat v něm školicí a konferenční středisko a samozřejmě obnovit vaření piva. Na rekonstrukci školicího střediska získal dotaci z programu Evropské unie. Před Markem Vávrou tak stála dlouhá cesta a rekonstrukce.
V případě frýdlantského pivovaru se však nejedná o žádnou rekonstrukci šitou horkou jehlou, ale o koncepčně řešený projekt, ve kterém se odráží nadšení majitele pro spojení historie a současnosti. V areálu pivovaru tak proběhl stavebněhistorický průzkum Jana Anderleho, archeologické práce pod vedením Petra Bretovanského a důkladná archivní rešerše Elišky Nové. Celá rekonstrukce je pravidelně konzultovaná s pracovníky Národního památkového ústavu v Liberci. Během ní nebyla nouze o řadu překvapení, ale přes všechny komplikace je z postupujících prací neustále cítit podobného ducha nadšení a zodpovědnosti jako na začátku.
Opravena je střecha, probíhá rekonstrukce fasád, kterým má být vrácena původní rytmika oken a barevnost a renovují se interiéry. V místnosti někdejší lednice u spilky má být vedle školicího střediska vybudován pivovárek s objemem vyrážené mladiny 12,5 hl. Jeho částečně osazená technologie se již nachází na svém místě, s vařením se počítá do konce roku 2013.
Plány Marka Vávry jsou velké, po rozjetí provozu ve školicím centru, kde by měly probíhat i rekvalifikační kurzy v oboru pivovarnictví, je v plánu rekonstrukce zbylé části areálu spojená s osazením technologie nového velkého pivovaru, který by se svým výstavem vyrovnal menším průmyslovým pivovarům. V plánu je i menší restaurace na někdejším sladovnickém humnu.
Obnovený zámecký pivovar ve Frýdlantu se může stát významným oživujícím prvkem městečka se známým zámkem, který by podpořil jeho turistickou přitažlivost i vytvořil místo pro setkávání a kulturní vyžití. Entuziasmus majitele a jeho přístup k obnově průmyslového dědictví je vzorným příkladem hodným následování i pro další majitele průmyslových objektů či zájemce o jejich zakoupení s cílem obnovit v nich život a nezbývá, než držet palce, aby se vytyčené cíle podařilo splnit.
Institut pro památky a kulturu, o.p.s., v rámci každoročně pořádaných mezioborových konferencí pořádá 14. a 15. listopadu konferenci v Žatci, která se zaměří na budovy historických pivovarů. Setkání je určené všem zájemcům z řad architektů, zástupců měst a obcí, pracovníků památkové péče, studentů i veřejnosti. Více naleznete na stránkách KONFERENCE PROPAMÁTKY.
Další informace naleznete na stránkách ZÁMECKÉHO PIVOVARU FRÝDLANT. Článek vychází současně i na blogu PIVNÍ PARTYZÁN.