Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
Publikováno
28. 05. 2016Rubrika
Tipy a inspiraceTémata
SLAVKOV U BRNA | V květnu, červnu a září tohoto roku se na zámku Slavkov popáté otevřely dveře všem návštěvníkům, které zajímají techniky a další taje restaurování uměleckohistorických památek. I letos studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské pracují v prostorách zámeckých koníren před zraky návštěvníků.
Celá akce si bere za úkol přiblížit veřejnosti restaurování jako obor, který vrací historickým předmětům jejich někdejší lesk a slávu. Návštěvníci se přímo na zámku mohou seznámit s technikami, jako jsou restaurátorské průzkumy pomocí UV světla, mikroskopie nebo šelakové politury. V tomto roce se restaurátorům – studentům, kteří si na zámku Slavkov plní odbornou praxi, pod ruce dostanou cenné předměty ze zámeckého mobiliáře. Půjde o druhorokokový manžetník s mimořádně krásnými porcelánovými miniaturami, trojnohý květinový stolek z majetku rodu Kouniců a o průzkum několika dalších předmětů pro budoucí pokračování projektu.
Za poslední roky studenti vrátili zašlou krásu již více než desítce cenných historických předmětů. Za všechny například psacímu stolu posledního majitele zámku a významného českého vlastence Václava Kounice, barokní truhle, která byla zřejmě svatební darem pro novomanžele Josefínu a Václava Kounicovy, dvěma stolkům z pozůstalosti hraběte Kounice, stojacím biedermeierovským hodinám, které na jediné natažení vydrží jít celý rok, vyřezávané lavici, u té objevili studenti v depozitáři ztracené masivní nohy, hlavě krejčovské figuríny a hned několika kouskům historické keramiky nejen z Vyškovska.
Autor projektu, restaurátor Radek Ryšánek, k akci dodává: „Zámek Slavkov nemá v rozpočtu dostatek peněz na to, aby si mohl dovolit zaplatit nákladné restaurátorské práce. Stojí příliš, jsou mimo jejich možnosti. Krom toho se Slavkovské restaurování za půl dekády svého trvání stalo jednou z oblíbených akcí, kterou během sezony nabízí zámek návštěvníkům. Jde o zajímavou nadstavbu – nejenom, že se lidem ukazují historické skvosty, ale restaurátoři jim ukážou i to, kolik práce dá je znovu přivést k životu a jak časově náročný a také nákladný takový skutečný restaurátorský zásah je.“
Slavkovské restaurování 2016 se dělí na dva běhy, které oddělují letní prázdniny. První běh právě probíhá do 3. června, druhý pak od 5. do 30. září.
Slavkovské restaurování je společným projektem zámku Slavkov, Radka Ryšánka a Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně. Organizátory lze kontaktovat e-mailem: slavkovskerestarovani@seznam.cz. Podrobnosti se dozvíte na FACEBOOKU. Mediálním partnerem je portál PROPAMÁTKY.