Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
PRAHA | Ondřej Kuchař se rozhodl zrevitalizovat původní zanedbané budovy skladů a dvora v Nuslích na pekárnu a sdílené kanceláře. O zajímavém propojení pekařské výroby s kavárnou a coworkingem se více dozvíte v rozhovoru a uvidíte na snímcích fotogalerie a videu.
Kdy se zrodila myšlenka obnovit zpustlé budovy v jednom z nuselských dvorů a vybudovat tam koncept pekárny s kavárnou a současně sdílených kanceláří – coworku?
Hledali jsme docela dlouho prostor pro pekárnu, který bude splňovat tři podmínky: mít plochu větší než 800 m², bude dopravně dostupný a bude mít nějakého ducha. První podmínka (velikost) je poměrně omezující v širším centru města – přízemní prostory činžáků, kde bývají třeba restaurace, mají tak do 350 m². Druhá a třetí podmínka byla motivována logistickými potřebami, ale i tím, že jsme chtěli chodit rádi do práce na hezkém místě, neboli nechtěli jsme být někde v průmyslové zóně na kraji města. Když jsme našli tenhle prostor, bylo nám jasné, že je to ono, ačkoliv před rekonstrukcí areál moc romanticky nevypadal. Plastová okna, asfaltem přelité dlažební kostky a podobně. Koncept pekárny byl jasný od začátku, cowork jsme tam přidali vzhledem k tomu, že jsme chtěli mít budovu pronajatou celou a nechtěli se dohadovat s dalšími nájemníky.
Kdy jste začali s obnovou celého areálu a jak dlouho rekonstrukce probíhala?
Plány se kreslily od podzimu 2020, rekonstrukce probíhala čtyři měsíce v rozmezí května–srpna 2021.
Co vše bylo nutné opravit, změnit, zbourat či dostavět?
Budova byla stavěna na základech stájí ve 20. letech 20. století a celou dobu sloužila jako sklady. Takže kromě obvodového pláště jsme dělali vše: výměnu skoro všech oken, podlah, rozvodů vody, kanalizace, elektřiny a samozřejmě stavební úpravy nutné pro provoz pekárny: příčky, obklady, toalety a úklidovky, masivní vzduchotechnika, internet a kamerový systém, interiér kavárny a kanceláře.
Z jakých finančních zdrojů se tato rozsáhlá obnova realizovala?
Z větší části z vlastních zdrojů majitelů, s menší částí pomohla banka.
Můžete našim čtenářům doporučit kvalitní řemeslníky nebo jiné profese podílející se na obnově?
Můžeme jmenovat. Na obnově se podílely firmy Unitrex a R6stav. Byli jsme s nimi velmi spokojeni.
V areálu působí skutečná pekárna, jejíž výrobky nabízí i zdejší kavárna. Celý koncept doplňují sdílené kanceláře. Kolik lidí najednou u vás může pracovat? Máte možnost i prostor pro větší porady, případně semináře?
V pekárně počítáme až s 30 lidmi ve dvou směnách. Ve sdílených kancelářích máme místo pro 30–40 členů – zde závisí na tom, jak často budou chodit. Pro členy máme tři zasedačky, telefonní místnost a pro větší akce používáme horní místnost kavárny.
Cítím v pojetí vaší firmy řadu synergií, vše se hezky propojuje a doplňuje. Co byste řekl dalšího k celkovému konceptu vašich činností v Pekárně?
Ano, takhle jsme to mysleli, že se to bude hezky doplňovat. A kromě toho, že nebudeme mít hlad a nebude nám zima, také nebudeme sami. Například v létě bychom rádi využívali dvůr k pořádání nejrůznějších sousedských akcí.
A vaše plány do budoucna?
Vybudovat silnou značku Zrno zrnko, péct prvotřídní pečivo a zpříjemňovat lidem život dobrou kávou a nějakým tím společenským životem.
Bližší informace naleznete na stránkách PEKÁRNA/COWORK.