Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
KOSTELEC NAD ČERNÝMI LESY | V roce 2001 se opuštěného černokosteleckého pivovaru ujali Milan Starec a Tomáš Vodochodský. Od té doby postupně celý areál opravují, založili v něm muzeum, provozují zájezdní hostinec a pořádají kulturní akce. O těchto aktivitách jsme si povídali s Milanem Starcem.
Dvanáctým rokem se věnujete obnově pivovaru v Kostelci nad Černými lesy. Co Vás k pivovaru přivedlo a jaké je jeho nové využití?
O pivo jsem se zajímal od mládí a při studiu Vysoké školy chemicko-technologické se zájem prohloubil. Ač jsem nestudoval přímo kvasnou chemii, tak jsem studoval obor výživa a stravování a téma jsem měl Nutriční vlastnosti piva. Navíc jsem si roku 1996 otevřel na vysokoškolských kolejích na Jižním Městě studentský klub, kde šlo zase jenom a hlavně o pivo. Mimochodem můj první pivovar, se kterým jsem spolupracoval a točil jeho piva, byl Hradec Králové. Konkurenční klub provozoval Tomáš Vodochodský, s kterým jsem se záhy seznámil a naše vášeň pro studium starých pivovarů a shromažďování technologických artefaktů se prohloubila. Najednou bylo tolik věcí, které jsme neustále stěhovali, že jsme se rozhodli někde náš sen o pivovarském muzeu a funkčním starém pivovaru realizovat. Pro Kostelec nad Černými lesy jsme se rozhodli velmi spontánně a snad i dobře. Postupně, ale velmi postupně zde budujeme pivovarské muzeum, provozujeme zájezdní hostinec ve stylu 30. let a zprovozňujeme historický pivovar taktéž z 30. let 20. století. Jedná se o unikátní projekt a nebojím se tvrdit, že v celosvětovém měřítku.
Součástí pivovaru je také muzeum a archiv. Jaké má poslání, co obsahují sbírky a fondy a jak tato instituce funguje pro veřejnost?
Muzeum se v současnosti rozkládá asi na 4 000 metrech čtverečních plochy a jedná se o původní pivovarské prostory, které citlivě doplňujeme o chybějící technologie. Kupříkladu místo po starém kamenném náduvníku na sladovně z roku 1840 jsme nahradili pozdně renesančním žulovým náduvníkem z asanovaného pivovaru v Červeném Záhoří u Chotovin. Těch strojů jsou stovky a v podstatě za jedinou zcela hotovou expozici považujeme strojovnu umělého chlazení, kde od čpavkového chladícího kompresoru Kolben Daněk s ohromným setrvačníkem můžete nalézt všechny detaily tehdejší strojovny jako vybavenou dílnu s dobovými zákazovými cedulemi, plný popelník, velocipéd pana strojmistra, obraz Gambrina či krucifix, ale také polepené šatní skříňky a pivem unavené figuríny strojníků Karla a Aleše.
Plánujete navrátit pivovaru také jeho původní funkci, tedy vaření piva?
Navrácení funkce pivovaru je jedním z podstatných impulsů naší činnosti. Sice to slibujeme každým rokem, ale nyní se na opravě technologií pracuje daleko intenzivněji a dokonce již máme vyřízeno mnoho oficiálních formalit. Takže bude ve funkci malý pokusný minipivovar o velikosti várky 250 litrů v prostorách staré spilky a historický pivovar o objemu varu 160 hektolitrů s přímým ohřevem, sprchovým aparátem, otevřenými spilkami atd.
Budovy historického pivovaru s památkově chráněným žentourem po částech obnovujete. Popsal byste Vaše zkušenosti s financováním postupné rekonstrukce tak rozsáhlého areálu?
Velmi stručně. Když jsme objekty koupili v roce 2001, tak to šlo s financováním a získáváním dotací vcelku dobře. Památkově chráněný žentour se podařilo téměř kompletně rekonstruovat, ale postupem doby a výměnou vedení na krajském úřadě se situace zcela změnila.
V roce 2011 se v pivovaru uskutečnila tři záslužná a inspirativní setkání v rámci vzdělávací akce nazvané Technické památky – jejich pochopení a záchrana. Plánujete další setkání a konference?
Ta tři setkání v roce 2011 byla akcí podpořenou z dotace od místní akční skupiny Podlipansko a bez finanční podpory se podobné akce konat nedají. Nicméně byli jsme moc spokojeni a rádi bychom na tyto akce navázali.
V pivovaru pořádáte 14. září již 10. ročník akce Vykulení. Jak vznikl tento nápad a na co se mohou těšit zájemci o průmyslové dědictví, historické pivovary a památky obecně?
Před mnoha lety jsme sehnali dřevěné ležácké sudy v havarijním stavu a bylo třeba je nějakým způsobem opravit. Oslovili jsme emeritního bednáře Láďu Bešťáka, ten začal sudy opravovat a nás napadlo na tuto krásnou řemeslnou činnost pozvat širokou veřejnost. Ať poznají staré řemeslo! Před deseti lety se na bednáře přišlo podívat několik nadšenců a měli žízeň, tak jsme jim narazili pivo a postupně se z Vykulení stala tradice a návštěvníky již počítáme v tisících. Dokonce jsme ještě k Vykulení vymysleli jarní paralelu Vysmolení, kde zase předvádíme smolení sudu.
Letošní Vykulení je opět zaměřeno především na zapomenuté bednářské řemeslo. Černokostelečtí bednáři společně s emeritním mistrem Láďou Bešťákem budou trajbovat a překovávat ležácké sudy, budou také vytahovat hlaváky a káfovat. V rámci představení bednářského řemesla se bude točit pivo z čerstvě vysmolených transportních sudů, a to třemi různými historickými způsoby. Mimo bednářské řemeslo se představí také kováři, keramici, malíři či autoveteráni a další řemeslné atrakce. V neposlední řadě pivovarské muzeum nabídne nová pivovarská zákoutí, a to především expozici humnového sladování a intenzivně rekonstruovanou část původního pivovarského zařízení.
Více informací o aktivitách Černokosteleckého pivovarského archivu a muzea o.p.s. naleznete na portálu v KATALOGU SLUŽEB.
Institut pro památky a kulturu, o.p.s., v rámci každoročně pořádaných mezioborových konferencí o obnově a využívání památek připravuje na podzim roku 2013 konferenci, která se zaměří na budovy historických pivovarů. Setkání bude určené všem zájemcům z řad architektů, zástupců měst a obcí, pracovníků památkové péče, studentů i veřejnosti. Více naleznete na stránkách KONFERENCE PROPAMÁTKY.