Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Celý obsah PROPAMÁTKY je přístupný zdarma. Jen některé části až po přihlášení.
Ještě nemáte svůj účet?
Máte rádi kvalitní obsah? Zapojte se do komunity čtenářů tohoto webu a podpořte jeho další rozvoj.
Publikováno
02. 12. 2019Rubrika
Tipy a inspiraceTémata
ČESKÁ REPUBLIKA | V rámci podzimní kampaně Pivo PROPAMÁTKY se ptáme lidí, které spojuje umění výroby piva v historických prostorách, kde dokázali vybudovat nebo obnovit provoz. O Rodinném pivovaru se sladovnou v Dobrušce více sděluje Milan Vedra.
Vzpomenete si, kdy Vás poprvé napadla myšlenka mít vlastní pivovar?
Poprvé to tuším bylo v roce 1993, v rozhovoru pro časopis Pivní kurýr. V tu dobu jsem pracoval jako ředitel a sládek v Hlinsku. Později jsem se stal i spolumajitelem a strávil tam 20 let života.
Kolik druhů piv vaříte a které mohou ochutnat členové Klubu PROPAMÁTKY?
Aktuálně vaříme stabilně šest druhů piv, která máme celoročně v nabídce. K nim pak každý měsíc distribuujeme navíc jedno nebo dvě, která jsou uvařena buď k nějaké příležitosti nebo jen pro zpestření nabídky. V průběhu roku tak vyrobíme mimo standardní nabídku dalších 20–25 různých piv, spodně nebo svrchně kvašených. PROPAMÁTKÁM nabízíme našeho 12º Rampušáka, první pivo, které bylo po obnově provozu v roce 2008 uvařeno a dodnes je naším nejprodávanějším.
Jaký je Váš vztah k historickým stavbám, máte nějakou srdeční záležitost?
Úplnou srdcovku nemám. Samozřejmě historie hlavně pivovarů je něco, co mě chytlo již počátkem 80. let při studiu, kdy jsme s partou podobně „postižených“ ve volných chvílích objížděli staré provozy. Některé z nich bohužel již neexistují, jiné, a nejen ten náš, opět ožily a fungují, což je skvělé.
V čem spatřujete význam činnosti redakce PROPAMÁTKY?
Vzhledem k tomu, že objekty našeho pivovaru a část zachovaného technologického zařízení, které je i dnes používáno (varna, šrotovník, zařízení hvozdu), byly roku 2015 prohlášeny Ministerstvem kultury za kulturní památku, trochu se s problematikou obnovy historického objektu neustále potkáváme. I proto každý impuls související s podporou, propagací, jakoukoliv další pomocí se záchranou či obnovou našeho kulturního dědictví považujeme za pozitivní a přínosný.
Zaujal vás rozhovor a máte chuť na dobré pivo? Podpořte redakci PROPAMÁTKY do 10. prosince a získejte set tří pivních speciálů, včetně zmíněného pivního speciálu Rampušák z Rodinného pivovaru se sladovnou v Dobrušce. K dispozici máme ale i další výhody, například sborníky, deskovou hru nebo náš časopis. Ten posíláme všem dárcům po dobu jednoho roku.